
Kiekvieną dieną mes suvalgome įvairių produktų, pagamintų augalų, savyje turinčių mirtinų nuodų. Didžiąją laiko dalį dėl to nerimauti neverta, nes masinė šių vaisių ir daržovių gamyba užtikrina mus, kad jie yra saugūs. Vis dėlto, laikas nuo laiko, žmonės miršta suvalgę netinkamą augalo dalį. Tam, kad tai niekuomet neatsitiktų jums, štai 7 dažniausiai vartojami nuodingi maisto produktai.
Migdolai
Migdolai, nors visada vadinami riešutais, iš tiesų yra sėklos, ir labai populiarios įvairiuose pasaulio virtuvėse. Migdolai yra labai nuodingi, jei prieš tai nėra tinkamai apdorojami naudojant karščio šaltinį. Paprastai tai kartiesiems migdolams būtinas toks apdirbimo būdas, norint panaikinti juose esančius nuodus. Sėklos yra pilnos cianidų, ir daugumoje šalių draudžiama jas pardavinėti prieš tai neatlikus viso proceso, reikalingo nuodų pašalinimui.
Čili pipirai
Greičiausiai esate suvalgę nors vieną čili pipirą gyvenime, o gal ir daugiau. Nesvarbu ar tai buvo vienas iš ypač „deginančių“, ar vienas iš silpnesnių, kiekvienas pipiras, kurį suvalgėte, savyje turėjo chemikalo, vadinamo kapsaicinu. Tai ta pati medžiaga, kuri burnoje sukelia „deginimo“ jausmą. Žinoma, vienas čili pipiras nepakenks, tačiau jei suvalgysite pakankamai, jis gali jus pribaigti. Chemikalas toks stiprus, kad net naudojamas pipirinių dujų sudėtyje. Ypač stipriuose pipiruose, kaip habanero, kapsaicinas gali būti jaučiamas net ant odas, perpjovus pipirą pusiau.
Vyšnios
Vyšnios yra vienos iš labiausiai auginamų uogų. Jas galima valgyti žalias, daryti iš jų įvairius desertus ar uogienes. Vyšnios netgi naudojamos kai kurių alkoholinių kokteilių sudėtyje. Nepaisant jų visapusiško gėrio, jos yra toksiškos. Jei kada nors valgėte vyšnią ir nepagalvoję perkandote kauliuką ar palikote jį burnoje, daugiau nei tikėtina, kad jūs įsisavinote jame esantį vandenilio cianidą. Jei vyšnios kauliukas yra perkandamas, sutraiškomas, ar kaip kitaip pažeidžiamas, jis automatiškai išleidžia vandenilio cianidą. Simptomams priklauso galvos skausmas, svaigimas, silpnumo jausmas, dirglumas ir vėmimas. Dideli kiekiai gali sukelti koma ir mirtį.
Bulvės
Visi esame ką nors girdėją apie bulves. Tačiau greičiausiai nežinojote, kad bulvės yra toksiškos. Jų stiebas, lapai ir netgi pačios bulvės savyje turi toksinų. Jei kada žiūrėjote į bulvę, galbūt pastebėjote, kad kai kurios turi žalią atspalvį. Tai dėl glikoalkaloidinių nuodų juose. Nors ir retai, praeityje yra pasitaikę mirčių dėl apsinuodijimo, dažniausiai bandymo gerti bulvių lapų arbatą. Mirtis nėra greita. Iš pradžių pasireiškia silpnumas, pykinimas ir tuomet koma. Visuomet apžiūrėkit bulves prieš jas ruošiant ar nėra žalio atspalvio ant odelės, ir pastebėjus, iškart atsikratykite.
Rabarbarai
Rabarbarų lapuose aptinkama kol kas nežinomų nuodų, taip pat nefrotoksinės oksalo rūgšties. Sumaišius lapus su vandeniu ir soda, nuodų poveikis dar labiau sustiprėja ir gali sukelti įvairių negalavimų, netgi komą. Rabarbaras yra labai nuvertinamas augalas, iš jo gaminami vieni skaniausių pudingų, o auginti jį namie išties lengva. Stiebas yra valgomas (ir tikrai skanus), o jo šaknys jau 5000 metų naudojamos kaip laisvinamieji, vis dėlto, būtina pasisaugoti jo lapų (ir šaknų?).
Obuoliai
Obuoliai populiarūs, kad ir kur bebūtum. Kaip ir kituose sąraše, ir daugumoje kitų vaisių, obuoliuose aptinkama cianidų, tačiau ne dideliais kiekiais. Pats vaisius chemikalų neturi, tačiau jų rasite obuolių sėklose. Suvalgius visas vieno obuolio sėklas nemirsite, tačiau tai nerekomenduojama. Žinoma, jeigu pakankamas kiekis sėklų yra suvalgoma (jos sukramtomos ir nuryjamos), tai gali sukelti nemažai komplikacijų.
Pomidorai
Nepaisant didelio pomidorų populiarumo daugumoje šalių, visiška tiesa, kad jie – nuodingi. Nors pats vaisius nėra nuodingas, jo stiebas ir lapai savyje turi chemikalų, žinomų kaip glikoalkaloidai. Sakoma, kad didesni kiekiai aptinkami laukiniuose pomidoruose, tačiau namie augintuose taip pat esą glikoalkaloidų. Šie chemikalai sukelia pilvo skausmus ir silpnumą. Chemikalai tikrai stiprūs, kai kur naudojami naikinant kenkėjus. Stiebas ir lapai gali būti naudojami maisto gamyboje dėl skonio, tačiau būtina juos išimti prieš valgant.
(www.tiktok.lt)
www.wonders-world.com
0 Komentarai